Categories
Categoria 1

hai să vorbim despre bani

Hai să vorbim despre bani

Despre bani și abundență. CE-o mai fi și aia? 

Trecem prin niște vremuri foarte instabile în care nimic nu mai pare foarte sigur. Pe de o parte, asta ne invită să pășim în puterea noastră și să ne bazăm pe semnătura noastră energetică în loc de a ne pune baza pe ceva exterior – job, relație, partener, etc

Pe de altă parte, aceste vremuri ridică la suprfață foarte multe frici legate de supraviețuire și siguranța zilei de mâine. Din perspectiva mea, este un lucru cu potențial.

Chiar dacă ne explodează rahatul  în față și ne găsim aproape constant într-o stare de stres financiar și lipsă, asta e doar o invitație la conștientizare: ai ocazia să vezi ce gândești cu adevărat când vine vorba de bani.

Și pentru că banii sunt o energie, asta îți relevă care este mindestul tău când vine vorba de a primi energie, de a lucra cu energie, de a investi energie și de a dărui energie.

Pentru cei care sunt mai puțini prezenți în viața lor și sunt aproape înnecați în gânduri pe care nici nu le mai observă, am adunat astăzi o listă de cuvinte care te mențin în stare de sărăcie.

Ideea este că nu e vorba doar despre niște cuvinte. Dacă identifici aceste cuvinte în vocabularul tău, ele sunt doar un indicator. Ele reprezintă vârful iceberg-ului. Ceea ce nu se vede este mintea ta subconștientă care repetă gândurile astea zilnic, ca un disc stricat.

Fraze și propoziții ca:

 

  • Nu-mi permit
  • E prea scump
  • Nu aș da atâția bani pe X lucru/experiență
  • Nu am atâția bani
  • Banii nu cresc în copaci
  • Banii nu se fac cu ciocanul
  • Banii sunt ochiul dracului
  • Oamenii bogați sunt răi
  • Eu nu-s fabrică de bani
  • Cum să coste atât?

 

Pot să pun pariu cu tine pe o sesiune de coaching că și tu ai spus măcar una din frazele astea la un moment dat în viața ta. Și dacă nu le-ai spus chiar tu – felicitări! Dar sunt sigură că le-ai auzit de la familia ta sau de la cercul de prieteni apropiați.

Și eu am fost programată cu același mindset. Frazele de mai sus îți expun de fapt care sunt credințele tale legat de bani. Câteodată aceste credințe își bagă capul și în mintea mea dar am petrecut ani de zile ca să-mi antrenez gândurile și să-mi pot rescrie mindsetul referitor la bani, abundență materială și lipsă; pentru că nu cred că îmi servește în niciun fel să gândesc chestii care mă mențin în sărăcie.

Am învățat încă de acum mult timp de la cele mai luminate minți ale planetei că limbajul este extrem de important pentru că un dialog interior negativ și înrădăcinat în sentimentul de lipsă și “not enough”, această sporovăială subconștientă, funcționează ca o cușcă.

 

În articolul ăsta îmi doresc să te ajut să nu mai trăiești la mila acestor cuvinte sărăcăcioase din mintea ta.

Dacă ești mai pragmatic, ca mine, poate te gândești că tipul ăsta de perspectivă este un bullshit hippie de tipul pârț de unicorn. 

Ce pot să spun este că, de fiecare dată când am fost în preajma oamenilor bogați sau care se situează peste medie, am observat că ei sunt foarte INTENȚIONAȚI în alegerea cuvintelor și niciodată nu i-am auzit vorbind aiurea despre ei, despre viața lor, capacitățile sau posibilitățile pe care le au.

Te invit să citești și să inveți ceva dar mai ales să pui în practică ceea ce înveți pentru că nu poți să repeți niște scuze încontinuu și să faci și bani în același timp. 

Situația ta materială este 100% responsabilitatea ta. Nu poți să aștepți asta de la partener nici de la stat sau de la ajutorul de șomaj, nici de la un prinț alb care va veni în viitor și te va lua de nevastă.

Ăsta e un subiect care mi-e foarte drag pentru că are legătură cu narativul interior, cu felul în care ne vorbim în capul nostru și cu LIMBAJUL pe care îl folosim.

De profesie cred că sunt observator pentru că întotdeauna m-a fascinat să mă uit la ceilalți cum fac lucrurile și la viață cum funcționează.

Poate că e de la felul cum e construit creierul meu ADHDist cu ceva urme de autism asta însemnând că întotdeauna am învățat cel mai bine observând pe alții cum fac ei, “alții” fiind orice formă de vietate care nu sunt eu.

Cred cu tărie că dialogul nostru interior este o relație constantă pe care o avem cu viața, cu universul iar cuvintele sunt ca niște vrăji, literalmente. Poți alege să te joci cu magie neagră (negativitate, toxicitate, lipsă, agresivitate) sau să vii în tabăra de magie albă. 

Mindsetul tău este ca o bibliotecă de algoritmi care determină felul cum va fi folosită energia infinită și neutră a vieții.

Ideea de reținut aici este că mindsetul tău dorește să te servească și chiar asta face. Însă responsabilitatea de a hrăni și programa acești algoritmi îți revine ție. Totul se rezumă la o alegere. 

Dacă ai avea o plantă la care ții mult și care eventual e și foarte rară, greu de găsit, scumpă și prețioasă, ai neglija-o? Ai uda-o cu apă de la robinet din an în paște? Ai pune-o în cel mai umbros loc din casă? Sau dimpotrivă, ai fi extrem de atent la îngrijirea ei? La fel este și cu mintea ta. 

Antrenamentul gândurilor este o chestiune cât se poate de pragmatică și serioasă. Dacă nu iei tu frâiele, vei internaliza toate porcăriile care-ți trec pragul minții. 

Să nu uităm că ne aflăm într-o găleată de conștiință colectivă, ceea ce înseamnă literalmente că îi poți “auzi” gândurile vecinei dar și a lucrătorului comercial dintr-o fabrică din China.

Dacă nu ești prezent, vei crede că alea sunt gândurile tale și le vei deschide ușa ca să-ți scrie algoritmii care îți ordonează energia personală. 

Ai alege asta conștient? Normal că nu.

Ok, să adresăm și nervul pe care  poate îl ai pe părinții tăi sau pe societate, sau pe clasa conducătoare pentru că ți-au făcut acest deserviciu: ți-au predat un mindset de sărăcie, pe care tu l-ai absorbit fără să-l iei la întrebări.

Unii au făcut-o inconștient și fără să știe mai bine. Alții au făcut-o cu intenții intenționate, dacă-mi permiți pleonasmul.

Dacă rămâi supărt pe circumstanțele copilăriei tale sau dacă ești frustrat că ai tăi sau alții n-au știut mai bine, sau n-au putut mai mult, nu faci decât să hrănești borcanul cu magie neagră.

Hai să luăm energia asta și să o depunem pentru a re-scrie narativul interior legat de bani, bogăție și abundență materială.

 

Ideea este că mintea noastră e un mecanism foarte șmecher. Dacă tu îi spui că ești sărac, ce va face ea este să caute dovezi care să confirme asta, pentru că energia este neutră, e ca apa să zicem.

Dacă o pui într-un pahar murdar, se murdărește.

Dacă o pui într-o cană curată, rămâne curată.

O altă idee foarte eronată cu efecte extrem de toxice este atunci când vezi oameni care o duc bine, care au o viață faină (mai faină ca a ta – în mintea ta) și pe care îi vezi mai mereu veseli, bine-dispuși, bânzi ori echilibrați, fără dramă în viața lor sau cu o minte foarte frumoasă. 

Pare că totul le mereg strună și le iese orice.

Și te gândești: normal că au o minte faină și o atitudine pozitivă dacă le iese totul mereu.

Dacă e invers?

Dacă le iese totul mereu pentru că au un mindset sănătos hrănit din borcanul cumagie albă?

Dacă li se întâmplă și lor câcaturi dar felul în care articulează experiența, felul în care vorbesc despre ce li s-a întâmplat este diferit? Dacă ei s-au antrenat să vadă contribuția din orice, chiar și din chestiile neplăcute?

Parcă în ediția 3 din programul Pace cu Mine, am avut un șoc.

Înainte de un webinar, eram într-o stare foarte joasă de conștiință. Gândeam câcaturi și puneam botul la ele.  Mă îndoiam de abilitățile mele, mă gândeam că cine sunt eu să vin să le învăț ceva pe femeile astea dacă sunt într-o stare așa nasoală? Cum să mă prezint cu energia asta? Ce pot eu să aduc bun din mindsetul ăsta?

 

 

 

 

Și am vrut să amân webinarul. Să inventez o scuză și să nu îl fac.

Touși, m-am gândit că asta e o oportunitate să mă arăt exact așa cum sunt. Să mă arăt om. Să vadă că și eu am momente când cad, când îmi pierd speranța, când mă îndoiesc pe mine. Să mă arăt exact așa cum sunt, exact precum îmi e filozofia de viață și de muncă.

M-am gândit că este o oportunitate ca ele să vadă live cum maganeuiesc eu o situație din asta.

Și m-am prezentat la webinar și am fost sinceră și am spus prin ce trec și ce simt.

Șocul a fost când una din ele mi-a zis: Wow, nu mă așteptam ca tu să ai nevoie de sprijin sau ajutor. Eu te vedeam ca persoana care nu trece prin așa ceva, care nu are nevoie de ajutor, care se descurcă în orice situație. Nu pari genul care să ceară ajutorul.

Așa este, nu sunt genul care să cer ajutor și când o fac, ofer ceva la schimb, ca să nu rămân datoare. Felul tranzacțional în care privesc ajutor are legătură cu stilul meu de atașament evitant, dar asta e o poveste pentru altă dată

M-a șocat să văd că oamenii mă percep ca pe ceva puternic care nu greșește, care nu are greutăți, care navighează prin probleme pe un tron de aur de la 3 metri deasupra.

Atunci nu am înțeles de ce, dar acum văd mai clar. 

 

Și am vrut să amân webinarul. Să inventez o scuză și să nu îl fac.

Nu e vorba că mie nu mi se întâmplă lucruri care mă dezechilibrează

Nu e vorba că eu nu am momente când mă panichez de la bani

Nu e vorba că eu nu mă enervez

Nu e vorba că eu nu judec

Nu e vorba că eu mă simt mereu puternică sau stăpână pe situație

Nu e vorba că pe mine nu mă-nșeală oamenii, nu mă părăsesc iubiții sau nu mă apasă pe butoane situațiile care te apasă și pe tine

E vorba că eu mi-am antrenat un mindset, un fel de a gândi particular în aceste situații

M-am antrenat să văd contribuția situațiilor dificle.

În special când muncesc mult într-o direcție sau la o relație și nu iese cum vreau eu. Eu nu în sesnul ăla egoist în care nu mă pun și în papucii celuilalt. Dar și de acolo câteodată, recunosc.

Atunci e cel mai greu dar am învățat că de acolo îmi și iau contribuția cea mai mare. Din capacitatea să văd ceva care îmi servește într-o mare baltă de rahat, dacă tot m-am trezi cu ea în cap pe neașteptate.

E vorba de cum îți antrenezi gândurile astfel încât să-ți fie aliat când dai de greu, când ești până-n gât în rahat și simți că nu mai ai aer.

Continui în articolul următor cu subiectul, dacă există interes.

 

Tu crezi că un mic shift de perspectivă poate să aducă o mare contribuție?

 

Ce crezi despre perspectiva de azi? 

 

Dacă ți-a contribuit, mie dă-mi de veste și altuia dă-i un share and everybody G R O W S.

 

Mulțam pentru atenția ta.

 

Până data viitoare, 

Pace-n zâmbete și calm în mers!

 

Ioana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *